Yuzu

Yuzulla maustettua pannacottaa, vadelma-shisogeeliä ja appelsiinia, mieheni luki minulle Aasialaisen Masu ravintolan menua. Olimme matkustaneet herkullisen makumaailman lävitse, ja syöneet mm. tuna tatakia, paistettua gyozaa appelsiinisessa ponzu kastikkeessa,  grillattua kanaa malesialaisessa maapähkinäkastikkeessa ja viismauste soijaliemessä wokattuja kasviksia. Ruokamatkamme oli saavuttanut hetken, jolloin odotimme jälkiruokaa. Tiedän kyllä, mikä pannacotta on, mutta yuzusta minulla ei ollut harmainta aavistustakaan. Siispä ryhdyin taas uteliaisuuttani selvittämään asiaa.

Yusu hedelmä on keltainen ja pyöreä kuin appelsiini. Kooltaan se on hiukan edellä mainittua pienempi. Yuzu on sitruunan ja mandariinin risteytys, jota kutsutaan myös japanilaiseksi sitruunaksi. Hedelmä on aluksi vihreä, mutta muttuu myöhemmin keltaiseksi. Sen mehu on hapanta ja makeaa yhtäaikaa.

Vaikka Yuzu on kasvanut alunperin Keski-Kiinassa ja Tiibetin alueella, sitä lähes palvotaan Japanissa. Yuzu tuotiin Japaniin tang-dynastian aikana, ja siitä on kehittynyt siellä kukoistava bisnes. Turistit matkaavat mm. Umajin kylään katsomaan yuzu -viljelmiä. Näin ollen kylässä kukoistava yuzu -bisnes takaa kaikille kylän asukkaille elannon. 

Shishi yuzun kuori on muhkurainen.

Japanissa kasvatetaan myös yuzun koristeellista lajiketta, hana yuzu, ”kukka yuzu”, sen kauniiden kukkien vuoksi. Yuzun makeaa lajiketta kutsutaan nimellä  yuko. Lajiketta on yritetty elvyttää Japanissa 70-luvulta lähtien.Kolmas mainitsemisen arvoinen lajike on shishi yuzu, jonka kuori on muhkurainen. Shishi yuzu tarkoitaa kirjaimellisesti ”leijona yuzu”

Yuzu (Citrus junos) on neljä metriä korkea puu. Sen oksilla kasvaa kiiltävät vihreät lehdet ja terävät piikit. Ollakseen sitrus, Yuzu on oikea luonnonvoima. Sitä voidaan kasvattaa alueilla, joissa on talvisin noin seitsemän astetta pakkasta, vaikka sitruspuut eivät yleensä kestä kylmää. Yuzu kasvaa hitaasti, ja tekee hedelmää yleensä vasta kymmenen vuoden jälkeen. Sadon aikaistamiseksi yuzu vartetaan. Perusrunkona käytetään kolmilehtisitrusta (Poncirus Trifolata)

Ravitolan yuzu pannacotta oli herkullista. Se maistui pehmeän kermaiselle sitruunalle. Valitettavasti yuzua ei ole ruokakauppojen valikoimissa. Ehkäpä löydän jonkun muun sitruksen, josta voisin leipoa jouluksi jotain makeaa.

Ravintola Masun yuzu pannacotta, jossa oli myös vadelma-shisogeeliä ja appelsiinia.